På den här sidan ska jag berätta lite mer om vårt fantasktiska lymfsystem, sopgubben som bor i din kropp. Lymfsystemet är ett relativt bortglömt system men det är ett väldigt viktigt system. Lymfsystemets uppgift är att rensa och städa bort gifter, slaggprodukter och vätska från kroppen som inte ska vara kvar. Det fungerar som en avfallstransport för att få bort slaggprodukter från våra vävnader och mjukdelar som hud, muskler och fettvävnad. Lymfsystemet har nära samarbete med ditt immunförsvar och ditt blodcirkulationssystem.

Genom blodet förs näringen ut till kroppens delar via artärerna. Vatten och slaggprodukter måste transporteras bort där venerna för bort 80-90% och resten av vätskan 10-20% ska lymfsystemet ta bort. Lymfsystemet transporterar bland annat bort döda celler, proteiner, bakterier, mjölksyra och slaggprodukter. Det för också bort fett från tunntarmen som sedan sugs upp i lymfkärlen.
Under ett dygn bildas 2-4 liter lymfa och om systemet inte fungerar som det ska blir vätskan kvar i kroppen och ger värk samt svullnad. Lymfan är dessutom ett av kroppens centra för immunförsvaret. Svullnader i någon kroppsdel kan vara ett ödem. Det finns lymfödem, lipödem och venöst ödem, alla är kroniska och de går inte att bota men de kan behandlas.
Ett lymfödem kan många gånger bero på att vid operationer som bröst- och prostatacancer har lymfbanor och lymfnoder skadats eller tagits bort under operationen. Lymfödem kan även uppstå vid skador som fall och hårda slag.

Lymfsystemets viktigaste uppgifter:

Bekämpa infektioner, Forsla bort döda eller främmande celler, som t ex tumörceller, proteiner, mjölksyra, bakterier och andra slaggprodukter. Transportera lymfan från vävnadsvätskan till blodet. Transportera fett från tunntarmen till blodet, som sen sugs upp av lymfkärlen. Aktivera immunförsvaret om bakterier och annat skadligt kommer in i kroppen.

Ett sämre fungerande lymfsystem kan resultera i:

  • Ökad volym (ödem) i vissa kroppsdelar.
  • Irritation av vävnaden och en inflammatorisk reaktion som kan uppstå och ge smärta.
  • Svagt immunförsvar som gör dig mer mottaglig för sjukdomar.
  • Risk för Rosfeber, ett tillstånd som snabbt behöver behandlas med antibiotika.

Symptom vid ett trögt Lymfsystem:

  • Lymfödem: ett svullet område i en kroppsdel där lymfvätska samlas i vävnaden.
  • Primärt lymfödem (medfött): Kan visa sig före eller efter fyllda 35 år. En eller flera extremiteter kan påverkas. Oftast påverkas bara benen.
  • Sekundärt lymfödem: Förekommer som resultat av operationer, strålbehandling, trauma, brännskador och infektioner.
  • Lipödem: En kronisk sjukdom där svullnaderna är symetriska och är förenat med mycket smärta i vävnaderna. Symetriska svullnader på benen som slutar vid anklarna och ibland kan det påverka armarna men aldrig händerna. Ojämna hudförändringar som celluliter, ömma ben, gör ont vid lätt tryck, spontant blåmärke, påverkar bara kvinnor.
  • Fibroser: Förtätningar i fettvävnaden när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop. Sitter ofta i nacken (tjurnacke), runt vristerna, knän, lår, överarmar (gäddhäng), solarplexus, vid gamla skador och ärr.
  • Fibromyalgi.
  • Restless legs.
  • Muskel reumatism.
  • Celluliter.
  • Sömnsvårigheter.
  • Yrsel och huvudvärk, lätt att få huvudvärk.
  • Domningar i fingrar och armar.
  • Kramp, sendrag och pirr i benen.
  • Svullnad runt hälsenan, hälsporre.
  • Kramp och smärta runt revbenen.
  • Frusen.
  • Värk och svullnad i ben, rygg efter motion.
  • Svullnar i ben, armar, händer och fingrar.
  • Övervikt, svårt att minska i vikt.
  • Lätt att bli förkyld, influensasymtom med värk i kroppen.
  • Stress/oro i kroppen och svårt att slappna av.
  • Stelhet med värk och smärta i kroppen som kan flytta runt till olika ställen. 

Lymfnoder och lymfstationer

  • Längst med hela nätverket av lymfkärl så sitter våra lymfnoder, det är dessa som brukar kallas lymfkörtlar men det är lite missvisande då det inte är en körtel. Vi har ca 600-700 lymfnoder på olika ställen och mest har vi runt halsen där det finns ca 200 st. Lymfnoderna fungerar som en liten reningscentral där de analyserar vätskan som ska renas och vätska kan behöva renas i flera lymfnoder innan den är ren. Avfallet som bildas i våra lymnoder ska sen ut från kroppen via njurar, tarmen och huden. Våra lymfnoder återskapas inte och om du har fått lymfnoder bortopererade som vid bröstcancer operation så kommer det att påverka lymfsystemet negativt och det kan leda till ett lymfödem.

    Våra största lymfstationer är placerade: 
  • Vid hals, nyckelben och nacke.
  • Vid armvecket och i armhålan.
  • Djupt i magen och runt diafragman.
  • I ljumskarna.
  • Vid knävecken.

Lymfsystemet saknar en egen pump och den är beroende av rörelse för att lymfvätskan ska föras framåt. Om vi tittar på hur lymfnoderna är placerade så finns de i mest antal där de får mer stimulans när vi rör på oss. I benen finns de flest i ljumskarna och de stimuleras när vi rör benen. Runt diafragman som rör sig upp och ner när vi andas. I armhålan där den stimuleras när du rör armen som när du gör änglavingar. Halsen och nacken är till för att vridas.

Våra lymfatiska organ

Lymfsystemet är en del i vårt immunsystem med flera lymfatiska organ som har en viktig roll för vårt immunförsvar med att stoppa sjukdomar.
Vi har två primära lymforgan benmärg och brässen. 

Andningsövningar för ditt lymfsystem. Övning 1

Det finns tre saker som påverkar varandra väldigt nära. Stress, andning och lymfsystemet. När du är stressad så utsöndras stresshormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol i kroppen, det gör att att andningen och pulsen ökar. Din andning blir mer ytliga och hamnar mer uppe i bröstet och du får även en muskelspänning i hela kroppen. Vårt lymfsystem fungerar dåligt vid stress eftersom spänningen i musklerna gör att lymfvätskan inte kommer fram och din ytliga andning gör att systemet inte pumpar som det ska. Lymfsystemet fungerar bäst när du andas med diafragman och låter bli att stressa.
Här får du en andningsövning för att lära dig andas rätt med bröstkorgen (nedre delen) och diafragman.

  1. Ligg ner och placera ena handen på bröstet och den andra under naveln. Andas in och se efter hur du andas, är det bröstet som rör sig mest? Placera ena handen ovanför blygdbenet pressa ut magen så att du får en ända ner hit och slappna av. När du pressar ut magen och nedre delen av bröstkorgen andas in och andas sen ut långsamt.
  2. Sätt höger fot på utsidan av vänster knä, det får musklerna i buken att slappna av. Andas in med nedre delen av bröskorgen och ner till blygdbenet igen och andas ut långsamt. Göra denna övning morgon och kväll 3 min. Skulle du känna obehag under övningen så avbryt den och vila.

ÖVNING 2

Här kommer den andra övningen för att få till en bra andning för ditt lymfsystem.

  1. Ligg ner med raka ben. Andas in och samtidigt så svankar du nere i längryggen så att bröstet lyfter sig lite uppåt.
  2. Andas ut och pressa ner ländryggen mot underlaget.
    Kom ihåg att både bröstkorgen och magen ska röra sig. Andas bara genom näsan. Gör den här övningen efter övning 1 och samma mängd tid 3 minuter. Känner du obehag under övningen så stanna och vila.

Övning 3

I den här övningen ska du andas med svank och lägga till en rörelse i bäckenbotten.

  1. Andas in och slappna av i bäckenbotten.
  2. Andas ut och knip/spänn din bäckenbotten. Knipet ska känna/ske mellan naveln och blygdbenet det så kallade perineum.
    Andas så här i 3-5 min morgon och kväll. Vid obehag så bryter du och vilar. Kom ihåg att det är näsan vi andas genom, både ut och in.

Venpumpen

Tåhävningar (venpumpen) med rätt andning är superbra för ditt lymfsystem! En övning du kan göra även på kontoret när du jobbar, om du står och jobbar. Gör så här:
Ta ett djupt andetag gå upp på tå och andas ut när du går upp. Andas in och sjunk ner på foten igen.
Om du gör den med den här andningen så fungerar det som om du håller ner en ketchupflaska hopklämd i ett glas vatten, när du släpper trycket så kommer vattnet att sugas upp i flaskan.