Lymfsystemet - det viktiga cirkulationssystemet

Lymfsystemet är en viktig del av kroppens cirkulationssystem tillsammans med hjärtat, det fungerar som en avfallstransport för att få bort slaggprodukter från våra vävnader och mjukdelar som hud, muskler och fettvävnad. Lymfsystemet fungerar parallellt med hjärtat och tar hand om alla slaggprodukter som ska ut ur kroppen via urinen.
Genom blodet förs näringen ut till kroppens delar via artärerna. Vatten och slaggprodukter måste transporteras bort där venerna för bort 80-90% och resten av vätskan 10-20% ska lymfsystemet ta bort. Lymfsystemet transporterar bland annat bort döda celler, proteiner, bakterier, mjölksyra och slaggprodukter. Det för också bort fett från tunntarmen som sedan sugs upp i lymfkärlen.
Under ett dygn bildas 2-4 liter lymfa och om systemet inte fungerar som det ska blir vätskan kvar i kroppen och ger värk samt svullnad. Lymfan är dessutom ett av kroppens centra för immunförsvaret. Svullnader i någon kroppsdel kan vara ett ödem. Det finns lymfödem, lipödem och venöst ödem, alla är kroniska och de går inte att bota men de kan behandlas.
Ett lymfödem kan många gånger bero på att vid operationer som bröst- och prostatacancer har lymfbanor och lymfnoder skadats eller tagits bort under operationen. Lymfödem kan även uppstå vid skador som fall och hårda slag.

Lymfsystemets viktigaste uppgifter:
Bekämpa infektioner.
Forsla bort döda eller främmande celler, som t ex tumörceller, proteiner, mjölksyra, bakterier och andra slaggprodukter.
Transportera lymfan från vävnadsvätskan till blodet.
Transportera fett från tunntarmen till blodet, som sen sugs upp av lymfkärlen.


Ett dåligt lymfsystem kan resultera i:
Ökad volym (ödem) i vissa kroppsdelar.
Irritation av vävnaden och en inflammatorisk reaktion som kan uppstå och ge värk.
Svagt immunförsvar som gör dig mer mottaglig för sjukdomar.
Risk för Rosfeber, ett tillstånd som snabbt behöver behandlas med antibiotika.

Symptom vid ett trögt Lymfsystem:
Lymfödem: ett svullet område i en kroppsdel där lymfvätska samlas i vävnaden.
Primärt lymfödem (medfött): Kan visa sig före eller efter fyllda 35 år. En eller flera extremiteter kan påverkas. Oftast påverkas bara benen.
Sekundärt lymfödem: Förekommer som resultat av operationer, strålbehandling, trauma, brännskador och infektioner.
Lipödem: En kronisk sjukdom där svullnaderna är symetriska och är förenat med mycket smärta i vävnaderna. Symetriska svullnader på benen som slutar vid anklarna och ibland kan det påverka armarna men aldrig händerna. Ojämna hudförändringar som celluliter, ömma ben, gör ont vid lätt tryck, spontant blåmärke, påverkar bara kvinnor.
Fibroser: Förtätningar i fettvävnaden när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop. Sitter ofta i nacken (tjurnacke), runt vristerna, knän, lår, överarmar (gäddhäng), solarplexus, vid gamla skador och ärr.
Fibromyalgi.
Restless legs.
Muskel reumatism.
Celluliter.
Sömnsvårigheter.
Yrsel och huvudvärk, lätt att få huvudvärk.
Domningar i fingrar och armar.
Kramp, sendrag och pirr i benen.
Svullnad runt hälsenan, hälsporre.
Kramp och smärta runt revbenen.
Frusen.
Värk och svullnad i ben, rygg efter motion.
Svullnar i ben, armar, händer och fingrar.
Övervikt, svårt att minska i vikt.
Lätt att bli förkyld, influensasymtom med värk i kroppen.
Stress/oro i kroppen och svårt att slappna av.
Stelhet med värk och smärta i kroppen som kan flytta runt till olika ställen.