Lymfsystemet har ingen egen pump som blodcirkulationssystemet utan det är vår andning som är den primära pumpen, där det är diafragma och bröstkorgen som ska vidgas. När du andas korrekt så ska magen puta ut, bröstkorgen ska vidgas ungefär som du tänker dig hur det ser ut när du blåser upp en ballong. Stress och en felaktig andning är lymfsystemets värsta fiende. När du är stressad så har du en andning som är långt upp i bröstet och det påverkar lymfsystemet negativt. Lymfvätskan ska från fötterna och upp till de små groparna framtill ovanför nyckelbenet (nyckelbensgropen) och där ska den renade vätskan ner för att sen gå vidare. Det lite kluriga är att 75 % av kroppen har sin tömning av lymfvätska ner i nyckelbensgropen på den vänstra sidan, det betyder att om du har problem så kommer du märka att det är den högar foten som svullnar först. Jag tänker här dela med mig av lite andningsövningar du kan göra för att hjälp ditt lymfsystem.

Andningsövningar

Gör så här:
Steg 1: Ligg ner och placera den ena handen på bröstet och den andra under naveln. Andas in och iaktta hur du andas, är det bröstet som rör sig mest?
Placera ena handen ovanför blygdbenet och pressa ut magen så du får en rörelse ända ner dit. Slappna av. Nästa gång du pressar ut magen andas in och andas ut långsamt.
Sätt höger fot på andra sidan vänster knä, det får dina muskler i buken att slappna av. Andas in ner till blygdbenet igen och ut långsamt. Andas så här i tre minuter morgon och kväll i en vecka. Om du känner obehag under övningen, BRYT och vila. Andningsträning handlar inte om prestation!
Steg 2:
Bäckentilt. Ligg ner med raka ben. Svanka och andas in, andas ut och pressa ner ryggen mot underlaget. Andas så här i fem minuter morgon och kväll. Vid obehag, bryt.
Steg 3:
Bäckenbotten.
Andas med svank och lägg till bäckenbotten. Andas in och slappna av i bäckenbotten. Andas ut och knip/spänn bäckenbotten. Knipet ska ske med perineum/mellangården. Andas så här i fem till sju minuter morgon och kväll. Vid obehag bryt och vila.
De här andningsövningarna är från Anders Lönedahl och en del av dem finns med i Karin Björkegrens bok Omstart.

Om du tittar på bilden här ovanför på fötterna så ser du resultatet av andningsövningarna. Du kan i praktiken andas dig smal och få bort svullnader genom att andas rätt! Andning och lymfmassage gör ett bra jobb tillsammans. Till en början är de vanligt att du samlar på dig mer vätska när du gör andningsövningar av den anledningen  att det behövs mer vätska för att få ut det som sitter fast i vävnaden.

Sköldkörtel, binjuretröttehet

Känner du dig ofta trött, sliten och i otakt med livet? Det är det många som gör och det är många som utan att veta det har binjuretrötthet som i sin tur påverkar din sköldkörtel. Vårt stressade samhälle och livet vi lever är helt förödande för oss. Det påverkar kroppen på ett väldigt negativt sett. Vi styrs av hormoner i kroppen och när de hormonerna kommer i obalans så kan det ge stora effekter och göra så att du mår dåligt.

Våra binjurar är som små hattar som sitter ovanpå njurarna och det är binjurarna som sköter underhållet i kroppen och de behöver mycket c-vitamin, b-vitamin och magnesium för att fungera. Binjurarna producerar adrenalin och noradrenalin vilket är de två hormon som styr hjärnans aktivitet och som gör dig redo för att slåss eller springa för livet. Binjurarna producerar (i binjurebarken) även det livsviktiga kortisolet som hela tiden finns i blodet där nivåerna skiftar under dagen. Högst är det på morgonen och som lägst på natten när vi sover. Kortisol har många viktiga effekter som, att det påverkar nervsystemet, vår sinnestämning, tankar, vår möjlighet att fokusera, det höjer blodsockernivån, vårt blodtryck och hjälper till att skapa regelbundna hjärtslag. Kortisol är kroppens viktigaste antiinflammatoriska ämne och ser till att inflammationer inte går över styr. Så du förstår att när binjurarna blir utmattade på grund av för mycket stress så de inte orkar tillverka den mängd kortisol som behövs då blir det förödande för kroppen!

Symptom och tecken på binjuretrötthet
Svårt att komma upp på morgonen.
Ständig trötthet som inte blir bättre av att sova.
Sugen på salt och söt mat.
Slöhet, brist på energi.
Ökad ansträngning för att göra saker.
Minskad sexlust.
Minskad förmåga att hantera stress.
Minskad tolerans, du blir lättare irriterad på andra.
Det behövs längre tid för att återhämta sig från sjukdom, skada eller trauma.
Du blir yr (svimfärdig) när du reser dig upp snabbt.
Lättare depression, känsla av meningslöshet.
Ökad PMS, uppsvullen, trött, sur och irriterad, kramper, sugen på choklad och sött.
Mindre fokuserade tankar, mer dimmiga. Du tappar lätt tråden och har svårt att fatta beslut även om små saker.
Försämrat minne, mer från varande.

Sköldkörteln tillverkar hormoner som går till kroppens alla celler, det är sköldkörteln som är gasen i kroppen och ser till att du får energi. Sköldkörtelns hormon heter TSH och den tillverkar T4 som är ett lagringshormon som sen ska konverteras till T3, för att cellen ska ta upp T3 så behövs kortisol som tillverkas i binjurarna och selen. Det är just mängden T3 som avgör om du får energi eller om du är trött och bristen på T3 är det som ger symptom som trötthet och depression.
Sköldkörteln påverkar hela din kropp och påverkar även den psykiska hälsan, den påverkar cellernas omsättning, reglerar kroppens värmeproduktion, matsmältning, näringsupptag, muskel- och nervaktivitet, syreupptagningsförmåga och den reproduktiva förmågan.

Symptom på underfuktion – hypothyreos
Trötthet
Depression
Koncentrationssvårigheter
Frusenhet
Huvudvärk, migrän
Yrsel
Muskelvärk och kramper
Sömnproblem
Förstoppning och magsmärtor
Ledvärk (artrit)
Långsamma reflexer
Svullnad
Låg kroppstemperatur
Fibromyalgi
Omotiverad
Försämrat minne
Östrogendominans
Stickningar och domningar i händer och fötter
Högt kolesterol och homocystein
Nedsatt fertilitet
Menstruationsstörningar och värk
Glåmigt ansiktsuttryck
Torrt hår och sköra naglar
Håravfall
Försvagad puls
Heshet
Nedsatt aptit
Myxödem (svullnader)
Torr hud (utslag, acne)
Oförklarlig viktförändring
Hjärtklappning
Andnöd

Så om vi sammanfattar det hela lite så påverkar sköldkörteln och binjurarna varandra. Sköldkörteln är gasen som styr din energinivå i kroppen, inklusive binjurarna. Om sköldkörteln inte arbetar normalt så fungerar inget normalt i kroppen, inklusive binjurarna. För att kompenserar för låga sköldkörtelhormoner så arbetar binjurarna ännu hårdare, vilket tröttar ut dem ännu mer och om även stressfaktorn är hög så blir det inte bra! Det är tre saker som hänger nära ihop med varandra och det är sköldkörtel, binjurar och progesteron.

Om du tror att du har problem med binjuretrötthet eller underfunktion på sköldkörteln så går det att göra något åt utan att äta läkemedel som levaxin. Levaxin har för övrigt inte någon påverkan på konverteringsproblem till T3. Funktionsmedicinen har andra resultatvärden att jämföra provsvar med än vad sjukvården har. Dessa resultatvärden är satta utifrån vilka värden som människor känner att de mår som bäst och när de mår dåligt. Jag har en del utbildning i funktionsmedicin och även gått en del kurser i binjuretrötthet och sköldkörtelproblematik, så om du känner att du har ett problem som du inte får hjälp med så hör gärna av dig!

 

 

Det finns många saker med resårer och band som kan ställa till det för vårt lymfsystem. Om vi börjar uppifrån så bär de flesta av oss en BH om dagarna och själva BH-bandet över ryggen kan göra att lymfvätskan har svårt att ta sig fram, vilket kan göra att du får ont mellan skuldrorna. Ofta är vi spända i musklerna runt skulder partiet så det blir extra jobbigt om du även har ett hårt BH-band. Stålbågar på en BH är inte heller bra eftersom det påverkar vår andning som är det som sätter igång vårt lymfflöde, att andas med djupa andetag och diafragman blir lite svårare när du har stålbågar. Det bästa är att hitta en BH som går ner lite längre mot magen ungefär som en sportbh.
Längre ner har vi trosor och för hård resår just i ljumskarna ställer till det för lymfsystemet. I ljumskarna är det stora lymfstationer där lymfan samlas för att sen transporteras vidare till nyckelbensgropen. En lös resår, trosor utan sömmar hjälper till så att det inte blir stopp. Symptomen kan bli att benen svullnar för att lymfvätska blir kvar och inte kan transporteras vidare.
Jag vet att det finns många som använder stödstrumpor som går till knäna. Just i knävecket finns det en stor lymfstation och att använda stödknästrumpor kan göra att lymfvätskan istället samlas där och inte orkar vidare. Resultat blir att du får svullnad och ont i dina knän istället. Det bästa att använda är strumpbyxor eller stay-ups så att du hjälper vätskan i hela benet. Själv har jag ett par stay-ups som jag brukar använda när jag cyklat mycket och känner att benen känns trötta och tunga. Mina stay-ups sitter lagom hårt och det ska kännas bekvämt, inte så pass hårt att det stasar. Resåren är lagom och sitter inte för hårt så vätskan kan ta sig fram och genom ljumsken.
Om du tänker att du har ett trögt system med lätt att svullna om fötter, ben och händer och sen lägger till alla dessa band och resårer som sitter för hårt så förstår du att lymfsystemet har ett tufft jobb ibland. Det är bra att tänka på det lite extra eftersom det faktiskt är sopgubben som håller rent i vår kropp och ser till att vi håller oss friska!

Yinyoga

18 september 2017
Fjärilen

Yinyoga är en blandning av yoga, kinesisk medicin och mindfulness. I den kinesiska medicinen finns Yin och Yang där Yin står för kyla, avslappning, mörker och varande. Yang är dess motsats som står för värme, fart, prestation, ljus och styrka. Det finns alltid yin i yang och tvärtom yang i yin. Inget varar för evigt utan allt är föränderligt. Yinyoga passar när som helst och hur som helst och passar för alla oavsett ålder och kroppsstorlek. Yinyogan har enkla och mjuka övningar som du stannar i en längre tid ca-3-5 minuter, du slappnar samtidigt av och vilar i nuet. 
I yinyogan fokuserar vi på kroppens yinpartier som är skelett, bindväv, leder, ligament och kroppens inre organ, framför allt är det den nedre delen av kroppen som står i centrum, från naveln och neråt. Övningarna är liggande eller sittande ställningar som ökar vår rörlighet och genomströmmning i våra stela höfter, musklerna i benen och gör ryggraden mer böjlig.
Sidan övningar & tips ger dig förlag på övningar du kan göra själv hemma. Personligen så tycker jag att det är bra att få in yinyogan i din vardag, där du gör en övning eller två när du tycker att det behövs som på lunchen, innan du ska gå och lägga dig, starta morgonen med yinyoga övning eller när som helst när det passar. Välj en övning och hitta avslappningen på din nivå med hjälp av att lägga under kuddar och filtar för att det ska bli bekvämt och att kroppen ska slappna av. I övningen fjärilen kan du t ex lägga kuddar under knäna för att hitta din nivå.

Den yinyoga utbildningen jag själv har gått är med Magdalena Mecweld och Magdalena har gjort en app du kan ladda ner till din telefon eller surfplatta för endast 75 kr. Appen innehåller alla övningar och även färdiga pass med olika tidslängd, kan det blir bättre!? Det är som att ha en egen yogainstruktör hemma i rummet. Länken till Magdalenas sida där du kan läsa mer om yinyoga är yin-yoga.se Läsa mer om appen och var du kan hämta/köpa den finns här yin-yoga.se/shop

Om du vill träna/utöva yinyoga så rekommenderar jag varmt Annica Pettersson som har Herthas Weda Som finns på malmgatan 2, telenr: 070-7880201. Annica har även andra yogaformer än yinyoga. Du hittar hennes facbooksida här: www.facebook.com/herthasweda där finns även kontaktuppgifter och schema för när de olika passen är.

Lymfmassage

Vårt lymfsystem  är kroppens försvar mot infektioner och det brukar kallar för kroppens avloppssystem. Lymfsystemet ska även transportera bort fett från tunntarmen till blodet, föra bort gamla celler, proteiner och vätska från kroppens vävnader. Lymfsystemet arbetar parallellt med hjärtat och desto mer hjärtat jobbar, desto mer lymfvätska bildas. Det bildas mellan 2-4 liter lymfvätska på ett dygn. Om du har ett trögt system så kan du märka av det när du tränat hårt, att efter träningspasset så känns fötter, ben och händer mer svullna.
Om det blir blockeringar i lymfsystemet så kommer lymfvätskan att flyta trögt, den kan då inte göra sitt jobb och vi svullnar i t ex fingrar och fötter. Du kan jämföra det med trafiken, om du har en väg med två filer och det blir ett vägarbete helt plötsligt i den ena filen så all trafik ska samsas i en fil, då kommer trafiken att flyta på sakta och trögt.
Lymfsystemet jobbar som bäst när vi är i balans och på natten när vi sover. Samhället vi har idag är väldigt stressigt och vi är väldigt ofta stressade, lymfsystemet är inte bästa vän med stress vilket gör att det fungerar sämre, framför allt beroende på att vi har en mer hyperventilerande anding under stress. Stressen är en av anledningarna till att många har problem med sitt lymfsystem utan att veta om att det är just lymfsystemet som krånglar. Det kan visa sig med smärtor som flyttar omkring i kroppen och framför allt smärtor i skulderpartiet. Att gå på lymfmassage är ett sätt att få igång systemet och du får även lära dig hur du ska ta hand om systemet själv med egenmassage.
Ett trögt lymfsystem är lite ett kvinnoproblem vilket beror  bland annat på att vi har hormoner som oftast åker lite upp och ner under olika perioder i livet.

Tecken på ett trögt lymfsystem

• Du känner dig ofta frusen och kall.
• Fötterna bli svullna och ömma.
• Du har åderbråck och/eller celluliter.
• Värk och svullnad i ben och rygg efter motion eller promenad.
• Ben, armar, händer och fingarar svullnar lätt.
• Svårt att gå ner i vikt och bli av med de extra kilona.
• Sömnsvårigheter.
• Domningar i fingrar och armar.
• Sendrag, kramp och pirr i benen.
• Om du vaknar med avdomnade armar eller ben kan lymfsystemet vara överbelastat. När lymfan sväller runt    skulderpartiet kan svullnaden trycka på nerver.
• Stress och oro i kroppen och har svårt att slappna av.
• En stelhet och smärta i kroppen när du suttit en längre stund, eller när du kliver upp ur sängen.
• Restless legs.
• Yrsel och lätt att få huvudvärk.
• Täta förkylningar, ofta influensasymptom med värk i kroppen som kan flytta runt.
• Slembildning. När lymfsystemet inte fungerar optimalt så försöker systemet hitta alternativa sätt att frakta ut gifter och slaggprodukter. En variant är att bilda slem.
• Huproblem som acne eller torr hud.
• Tryck och värk i muskler, speciellt runt skuldrorna.

På sommaren är det vanligt att händer och fötter svullnar när det är varmt. Anledningen till att de svullnar är att hjärtat får pumpa ut mer blod för att försöka kyla ner kroppnen och om du har ett trögt lymfsystem så hinner inte lymfsystemet transportera bort den extra vätskan som hjärtat pumpar ut. Resultet blir att du svullnar och när kroppen svullnar så börjar kroppen även fylla på fettcellerna och du får en viktuppgång.
Du svullnar även i en "vanlig" bastu eller när du är för fysiskt aktiv med högpulsträning och bär för tungt. Ett trögt lymfsystem belastar ditt hjärta medan ett väl fungerande kan göra att ditt blodryck sjunker. Det är bra att se till så att ditt lymfsystem fungerar optimalt med lymfmassage, egen massage och änglavingar. Här nedanför hittar du en länk till sidan med övningar & tips där finns just denna övning änglavingar.  Njut av sommern utan svullna fötter!
http://halsanstecken.se/%C3%B6vningar-tips

Tibetansk faceliftmassage

26 januari 2017

Den som grundade behandlingsformen Tibetansk ansiktsmassage heter Chrystal Stokholm Larasse. Chrystal levde på ett tibetanskt center i USA under en tid där hon ispirerades till att skapa denna massageteknik.
Allt vi är med om i livet sätter sina spår och spänningar samt stress ger oss de linjer och rynkor vi har. Men med en varsam behandling kan man mjuka upp och ibland även trolla bort ålderstecken. I kombination med god hudvård kan man med Tibetansk faceliftmassage göra underverk och ge ditt ansikte ett naturligt facelift utan att göra något ingrepp.
Behandlingen har även en stor effekt på dina spända muskler i käkar och ansikte och sist men inte minst så är det en helt underbar behandling som är otroligt avslappnande!
Under fyra behandlingar där alla är olika men ändå beroende av varandra, bearbetas 14 meridianer och ca 90 muskler i ansiktet, hårbotten, hals, nacke och ger dig ett oerhört välbefinnande där huden blir i sitt bästa möjliga skick: avslappnad, väl syresatt, mjuk med en frisk lyster och en helt ny spänst. Tibetansk faceliftmassage är en kombination av bindvävsmassage, lymfdränage, akupressur och oljemassage. Du kan se behandlingen som ett sett att sätta igång systemet igen och att väcka upp det som stelnat. Ett jympapass för ansiktet med uppvärmning, muskelträning, stretching och vila!
Behandlingen passar dig som vill ha avkoppling och/eller stress ner. Den passar även dig som har spänningshuvudvärk, ögontrötthet, eksem, acne,  spända käkar, sömnsvårigheter och trött, livlös hud.

I mitten av november fick jag ett telefonsamtal från en tjej som bor i östergötland som hade frågor om jag kunde hjälpa henne med hennes problem hon hade med sin högra arm. Augusti 2016 bröt Åsa överarmen och armbågen och i över 10 veckor fick hon bära en ortos som höll armen i 90 graders vinkel in mot kroppen och med låst handled.

När sen ortosen togs bort så var arm, skuldra och skulderbladet i praktiken helt fastlåst i det läget. Med flera besök hos sjukgymnaster så hände det inte så mycket och armen var i stort sett fastlåst. Det var mycket smärta och en hel del smärtstillande medicin. Med en i stort sett låst arm så fungerar inte heller rehabträningen eftersom armen inte gick att röra.
Vi bestämde att göra några behandlingar med MagicPot för att få musklerna att slappna av och bli så rörliga som möjligt igen. Efter första behandlingen så kunde Åsa lyfta armen lite till och den gick att räta ut lite mer men inte så mycket. Även skulderbladet släppte efter första behandlingen och hamnade på rätt plats. Under veckan efter behandlingen så hände mycket och andra gången så kunde hon röra handleden och räta ut armen mer och lyfta den lite högre. Vi gjorde en andra behandling och efter den så kunde Åsa röra sin näsa med tummen och var mer rörlig i armen. Även denna gång hände mycket mellan behandlingarna och den filmen jag gjorde som ni ser här är efter två behandlingar och inom loppet av en månad så har vi kommit fram till det här resultatet!

Det är vanligt att gå omkring med spänningar i ansikte, käkar och nacken. Ansiktsmassage med MagicPot och akupressurpunkter bidrar till att få dina käkmuskler, tinningar och övriga muskler i ansiktet att slappna av. Ansiktsmassagen ökar blodcirkulationen och löser upp spänningar i ansikte, hals och huvud och ger en djup avslappning. Vårt utseende och de linjer vi får genom åren påverkas av hur vi använder våra ansiktsmuskler.
Det här är en behandling som skapar ett ökat välmående och ger ditt ansikte ett Naturligt Facelift!

Pod om lymfsystemet

17 november 2016

Om du har lite tid över så lyssna gärna på den här podden med Anders Lönedal om lymfsystemet. Lymfsystemet är vårt avloppssystem och det är mycket mer omfattande än de två andra avloppssystem vi har som vi går på toaletten för. Lymfsystemet är kopplat till varenda ven vi har i kroppen.
Här får du även veta hur viktig andningen är för att lymfsystemet ska fungera normalt. Podden finns i två delar.

Del 1: http://www.halsosant.nu/avsnitt-31/

Del 2: http://www.halsosant.nu/avsnitt-32/

Stress är något som alla upplever och det är en del av livet. Förr i tiden upplevde vi stress när vi skulle anfalla något djur eller när vi själva blev anfallna. Skillnaden mellan förr och nu är att nu har vi stresspåslag på kroppen mest hela tiden med måsten och saker som behöver göras. I dåtiden så fick vi utlopp för stressen när anfallet var slut men numera tar inte anfallet slut utan det fortsätter mest hela dygnet.
Stress minskar kroppsvätskorna och omfördelar blodet, vilket skapar problem för mage, tarm och slemhinnor. Vid lugn och ro finns blodet i könsorganen och i mag-och tarmsystemet. Vid oro så samlas blodet i musklerna vilket ger ökad muskelspänning som i sin tur ökar de inflammatoriska processerna.
Stressen påverkar våra hormoner som i sin tur påverkar hjärnan. Ämnesomsättningen går ner vilket göra att vi har lättare att gå upp i vikt. Energinivån går ner och ev. depression och ångest ökar.
Vårt nervsystem och hormonsystemet har ett nära samarbete med varandra vilket gör att när du stressar så kommer kroppen att ropa på stresshormonet arenalin som gör oss redo för att fly eller kämpa. Vi utsöndrar även noradrenalin och kortisol. Kortisol är ett viktigt hormon som vid obalans kan ställa till med många problem. När vi har dessa hormoner i blodet så kommer nervsystemet att vara på hög spänning samtidigt som pulsen och blodtrycket går upp och har vi den här spänningen i kroppen i många år så kommer ditt nervsystem till slut att ge dig smärta utan anledning och ditt blodtryck kommer att bli högt konstant.
När allt blod vid stress är ute i musklerna så kommer det att bli sämre med blod till mage och tarm, när blodet inte finns närvarande där så blir näringsupptaget sämre. Så ni märker att det är inte ett bra tillstånd att vara i en längre tid. Stress påverkar många fysiska processer och kan verkligen ställa till det för oss. Finns många fler saker stress gör men de här är de viktigaste och en sak till det är blodsockerhöjande! Även om du äter en perfekt kost kan du skapa högt blodsocker genom din oro. Att ha mycket att göra är inte riktigt samma sak som att stressa. Stress är en oro för att inte hinna med, inte duga eller vara bra nog, att inte få vara med och många andra att "inte vara". Det är därför det är så viktigt att hitta din oas där du kan ladda dina batterier och få balans i tillvaron, ge dig egen tid. Det behöver inte vara så långa stunder men stanna upp ibland och reflektera över tillvaron, hur det ser och hur du känner dig.

Den magiska MagicPot

7 september 2016

 

MagicPot är producerad och utvecklad i Syd korea som är ett av världens mest framstående länder i fråga om utveckling av såväl teknologier som produkter i dag. MagicPot lanserades i Sverige 2013, medan den första upplagan av utrustningen presenterades för 5 – 6 år sedan. Teknologin i sig har funnits i ca 20 år, så den är inte någon nyhet. Det är ca 22 stycken som har MagicPot i Sverige och av dem så är Hälsans Tecken den enda i katrineholm. MagicPot är en tidseffektiv och resultatinriktad muskelbehandling och med den moderna tekniken så kan vi behandla dig snabbare och med ett bättre resultat.
En stel och värkande muskel beror ofta på att det finns en blockering med bristfällig cirkulation som skapar underliggande problem som huvudvärk, axelvärk och ryggvärk. En terapeuts arbete handlar mycket om att lokalisera dessa blockeringarna och att bearbeta muskeln så att den får igång cirkulationen igen. Det är i det läget som det ofta kan göra ganska ont, för det krävs mycket värme för att kroppen skall svara med att få igång cirkulationen. 
Den moderna tekniken med vakuum för att lösgöra en muskel som fastnat och radiofrekvens som genererar så pass mycket värme på kort tid så att blockeringar helt kan försvinna på en enda behandling är den senaste utvecklingen inom muskelterapi. Även du som lider av ­fibromyalgi kommer att kunna fi­nna den här
behandlingen acceptabel då jag som terapeut inte behöver använda kraft på din kropp.
Att använda  radiofrekvens och vakuum i kombination är unikt på så sätt att de kompletterar varandra. Radiofrekvens värmer musklerna djupt ner och vakuum lyfter upp hud och bindväv så att radiofrekvensvågorna kan tränga längre ner. Detta gör att smärtan minskar och musklerna blir mjuka och samarbetsvilliga samt ger en bra cirkulation.
I MagicPot finns även LED-ljus vilket ger en positiv effekt på kroppen med ökad cirkulation som leder till att syre och näringsämnen får lättare att nå ut till kroppens mjukdelar vilket stimulerar läkeprocessen. Samtidigt som mjukdelarna får mer näring och syre så transporteras slaggprodukterna bort. Forskning med LED-ljusets effekt med LED-ljusterapi har bland annat gjorts av NASA.

 

Lymfsystemet är vårt sophanteringssystem och tillsammans med hjärtat så är det ett av våra två cirkulationssystem. Lymfsystemet är ett viktigt system och ofta så är det bortglömt, då även av sjukvården. Många människor har problem med svullnader och smärtor som flyttar omkring i kroppen som är en trolig orsak av ett trögt lymfsystem. Lymfsystemet ligger direkt under huden och är som ett vägnät över hela kroppen. Systemet fungerar som en pump och ska föra lymfvätskan från fötterna och uppåt. Lymfvätskan rinner sen ner i nyckelbensgropen och via bröstbenet ner till njurarna där det sen ska ut genom urinen. Alla blåmärken och operationsärr stör lymfsystemet och man kan beskriva det som en väg med flera filer och mycket trafik där det helt plötsligt blir ett vägarbete och endast en fil är öppen vilket resulterar i att det blir trafikstockning. Även stress, oro, spända muskler, stillasittande arbete, mediciner och inaktivitet har en negativ inverkan på lymfsystemet. När lymfsystemet inte fungera som det ska eller är trögt då blir vätskan och de slaggprodukter som ska ut ur kroppen istället kvar i vävnaden som i sin tur orsakar smärta och sjukdom. Lymfsystemet jobbar bäst i lugn och ro med lagom aktivitet.

För de som har genomgått en bröstcanceroperation så är det vanligt att man får problem med smärta och lymfödem i den armen där opertionen skett. Anledningen är att vi har en stor lymfstation i armhålan där de finns många lymfknutar (lymfnoder) som vid opertion tas bort. Om du har problem med lymfödem efter bröstcanseropertion så kan du få bra hjälp genom att gå på lymfmassage just för att sätta igång systemet och få bort vätskan från armen.

Lymfmassage passar alla men framför allt dig som känner att du samlar på dig vätska i kroppen och har svårt med svullnader, domningar i ben och armar. Lymfmassage och egenvårdsbehandling är ett bra sätt att få hjälp med att sätta igång systemet. Om du tittar på bilden så ser du åt vilket håll vätskan rinner och de större röda prickarna är lymfstationer.

Lymfmassage

Den här berättelsen har en av mina kunder skickat till mig, för att hon vill att fler ska få upp ögonen för lymfmassage och hur den kan hjälpa mot många problem. Åsa har varit kund hos mig i många år och jag har i stort sett varit med från början när hennes problem började. Läs hennes berättelse hör nedanför.

Till Annica.
För att göra en lång historia lite kortare så spolar jag över den delen som handlar om att jag nästan slog huvudet i den där berömda väggen, eller kanske jag gjorde det mer eller mindre jag vet fortfarande inte riktigt. Det jag vet är att jag ganska snabbt förstod att en förändring måste till och jag tog alla steg i den riktningen från dagen då jag bestämde mig för att jag skulle styra om livet.  Sakta lärde jag mig hur jag skulle hantera saker som hände, tankar som snurrade och hur jag skulle kanalisera min drivkraft att arbeta för mig inte tvärtom.

Det som inte försvann var muskelsmärtan. Jag levde med den i över ett år innan det verkligen började irritera och jag har relativt hög tröskel. Livet i övrigt hade jag styrt om på ett bra sätt men smärtan var kvar. Hela överkroppen var som ett stelt paket, varje gång jag vred armarna i en viss vinkel skar det till som knivar. När min axel helt låste sig åkte jag in till vårdcentralen, kunde inte röra mig och fick starka tabletter, låsningen klingade av men smärtan försvann inte. Det var vid den här tiden magen började säga ifrån. I två års tid hade jag nu ätit tabletter för att klara av vardagen, sjukt när jag tänker på det i efterhand. Det värsta var att inte kunna leka med barnen ordentligt, när vi badade skar det som knivar, kunde inte lyfta något och vid den här tidpunkten kunde jag inte ens tvätta fönster hemma.

Jag provade allt. Sjukgymnasten gav mig övningar för att stretcha och träna, jag försökte förklara att det bara blev värre men det kändes inte som att någon riktigt trodde på det. Jag följde alla övningar men till slut var axlarna som asfalt och när min man försökte massera så kände jag ingenting. Jag försökte förklara för alla att det kändes som att det var stopp i kroppen, att musklerna inte fick syre. Det började kännas ganska hopplöst och när sjukgymnasten sa att han faktiskt inte riktigt visste hur han skulle hjälpa mig och sjukvården började prata om kroniskt smärta så träffade jag Annica efter att hon gått en utbildning. Hon har varit med under hela ”min resa” om man kan kalla det så men det här var någonting nytt, lymfmassage. I min värld efter sjukgymnaster, läkare, kiropraktorer, tabletter och osteopati kände jag att varför inte, vad kan hända, men jag hade nog inte så mycket hopp om att det skulle fungera om jag skall vara helt ärlig. Jag fick en behandling och redan efter en stund kände jag hur det började rusa i kroppen som en vårflod, på ett sätt jag inte känt förut. Jag slutförde och fick med mig övningar hem som jag var noga med att göra.

Efter fyra dagar vaknade jag upp på morgonen, jag hade sovit hela natten för första gången på två år. Jag hade inte ont längre, när jag gått upp och började sätta igång var det en enorm skillnad som inte går att förklara för någon som inte haft ont dygnet runt, som valt bort ett glas vin för att man måste ta tabletter för att kunna sova eller som suttit med i samtal fast ändå inte för att smärta äter upp all kraft i själen sakta men säkert.

Det här är över ett halvår sedan, jag har inte haft ont en enda dag, jag fortsätter med behandlingar fast mer sällan. Jag sa till Annica att hon räddat mitt liv, det känns faktiskt så. Jag fick det tillbaka och är nu helt som vanligt i kroppen, tränar, jobbar,  badar med barnen lyfter mycket och har inga problem. Det låter otroligt men det är inget hokus pokus, känslan av att det fanns ett stopp stämde nog. Lymfan är vårt reningssystem och det är klart att alla tabletter och all stress sätter sig någonstans. Jag är bara glad och tacksam, att någon vågade se hela bilden och tänka lite utanför boxen.
//Åsa

Sigill från KrY

För att du som kund ska veta att du hamnar hos någon som har den kompetens som behövs och att du blir väl omhändertagen på bästa sätt så har jag genom mitt yrkesförbund gjort en kompetensutveckling genom validering. Kompetensbeviset kvalitetssäkrar yrkesrollen kroppsterapeut till en högre nivå än den lägsta medlemsnivån för att uppnå ökad kund/patientsäkerhet. Valideringen består av 11 moduler: Anatomi och fysiologi, bemötande, beröring, etik, hygien, hälsa-olika synsätt, katastrofmedicin ABC, lagar och regler, sjukdomslära, genomförd praktik och företagande.
Kompetensbeviset för yrkesrollen kroppsterapeut motsvarar högskolenivå 30 p och OCN nivå 3 som betecknas av kunskap, färdighet och kompetens på specialiserad och avancerad nivå.
Jag har även fått ett speciellt sigill som pryder min vägg i entrén allt för att du som kund ska känna dig trygg vid ditt besök.

Efter en bröstcancerbehandling är en vanlig komplikation armlymfödem som är ett tillstånd med ökad volym av armen där det samlas vätska som ger en tyngd- och spänningskänsla, smärta och nedsatt rörlighet. Ett lymfödem kan uppkomma flera år efter en operation. Med tiden förändras vävnaden genom att det sker en ökning av fettvolymen och lymfödemet blir därmed alltmer svårbehandlat. Behandling med lymfmassage är därför bra att inleda redan när du känner en ökad spänningskänsla och lättare volymökning. Lymfmassage åtgärdar just dessa problem, eftersom terapin påverkar främst lymfkärlsfunktionen. 
Det är viktigt att även göra egenvård för att öka på lymfsystemets förmåga att transportera bort vätska och slaggprodukter.

Skapa nya rutiner

20 januari 2016

Så här i början på året så brukar träningsanläggningarna vara fulla av människor som vill förändra sitt liv med att äta nyttigt, träna och vara sunda. Helt plötsligt så ska vi äta nyttig mat, vi ska träna 3-4 ggr per vecka och det brukar gå från 0-100 på en gång. De flesta brukar stå ut någon månad för att sen hamna där man var innan.
Att återgå till det vi är vana vid är inte så konstigt för vår hjärna jobbar med alla nya rutiner framme i pannloben och den kräver mycket energi, så pass mycket att om vi gör för många förändringar så kan vi till slut må både fysiskt och psykiskt dåligt p g a alla nya rutiner. Hjärnan jobbar mycket heller med rutiner som vi redan kan och vet bak i lillhjärnan och den kräver nästan ingen energi alls.
När du vill förändra något i ditt liv t ex att börja träna så gör små förändringar och tänk på att den tiden du ska lägga på träning måste du ta från något annat. Så med små förändringar och några åt gången så brukar det bli ett varaktigt bra resultat! Att skynda långsamt är det bästa för det är ju en ändring för livet du gör! Lycka till!

Muskelsmärtor och triggerpunkter

Många människor går omkring och har smärta, värk eller ömhet i musklerna. Beroende på vad problemet är så kan känslan vara lite olika. Smärta är ett obehag som uppkommer vid belastning och/eller rörelse. Värk uppkommer spontant och gör ont i vila och ömhet känns vid tryck. Smärta och värk kan sen i sin tur analyseras och delas in i dov, bultande som kan vara ett inflammatoriskt tillstånd. Blixtrande och skärande smärta kan vara en nervskada. Gnagande smärta kan tyda på ett degenerationstillstånd (åldersförändringar) i lederna som t ex vid artros. En huggande smärta uppstår vid muskel- och senrupturer samt kramp. Molande värk brukar vara ett problem du haft en längre tid som vid muskulär otillräcklighet eller bristande funktion i en muskel.
En muskel som är ett problem och som smärtar och krampar brukar sällan gå över av sig själv. Att ta hjälp av en massageterapeut gör att du slipper gå omkring med smärta och muskler som inte fungerar. När en muskel är så pass spänd att den krampar och gör ont så finns det väldigt lite blodcirkulation genom muskeln vilket gör att så fort du rör dig så kommer alla slaggprodukter bli kvar i muskeln och den kommer att orsaka ännu mer smärta. Om du har skadat dig så är själva rehabtiden för en höft ca 6 månader och för en axel ca 12 månader. Så istället för att gå och vänta på att det ska gå över så ta hjälp på en gång och slipp smärta och få muskler som fungerar så du kan använda din kropp.

Den fantastiska lymfmassagen

10 december 2015

Jag vill berätta lite om lymfmassagen och dess effekter. En av mina kunder har diagnos lymfödem vilket innebära att lymfvätska samlas och ger svullnad i vävnaden i ett område och/eller kroppsdel. Det finns två typer av lymfödem, det ena är primärt lymfödem som är medfött och kan visa sig före eller efter fyllda 35 år. En eller flera extremiteter kan påverkas men oftast påverkas bara benen. Det andra är sekundärt lymfödem och det förekommer som resultat av operationer, strålbehandling, trauma, brännskador och infektioner.
I det här fallet är det ett sekundärt lymfödem som är resultatet av en operation och vätskan samlas över framsida lår och över buken. Eftersom det bildas mellan 2-4 liter lymfa om dygnet så är lymfödem förenat med mycket smärta då vätska ligger i vävnaden och inte kommer någonstans. Med lymfmassage så kan jag få vätskan att börja röra sig och komma ut den rätta vägen genom urinen. Jag och min kund blir lika fascinerade varje gång när jag jobbar med framsidan av låren och det känns både svullet, hårt och det är smärtsamt för att i nästa stund känna att svullnaden försvinner och det blir mjukare. För min kund så försvinner då smärtan.
Att gå på lymfmassage både före och efter operation kan påverka mycket. Ett väl fungerande lymfsystem innan operation påverkar läkeprocessen och göra att såret läker både fortare och bättre. Att ta lymfmassagebehandling efter en operation när såret är läkt gör att du kan slippa problem som lymfödem. Bröstcanceropererade har ofta problem med lymfödem i den arm där operationen skett men med hjälp av lymfmassage så kan problemen bli bättre och mindre smärtsamma.

Arnika är en av våra viktigaste läkeväxter och den kallas också för slåttergubbe. Den stärker blodcirkulationen, tar ner svullnad och lindrar smärta. Den har ett brett användningsområde och används vid akuta olycksfall som stukning, vrickning, klämskador, bulor, blåmärken men även vid led- och muskelsmärtor, onda knän eller armbågar samt åderbråck. Den har en antiinflammatorisk effekt och fungerar alldeles utmärkt på finnar! Du kan även ha den mot myggbett och kliandet blir inte lika påtagligt. Den innehåller endast ekologiska och naturliga produkter.

Hur mår dina fötter?

30 november 2015

Våra fötter står och går vi på hela dagarna men glömmer ofta bort att sköta om dem vilket kan ge problem som etablerar sig högre upp. En fot som är stel under fotsulan gör att du kan få problem med både knä och höft. En stel fascia under foten kan t ex ge hälsporre och mycket smärta. En hälsporre kan ta lång tid att bli av med. Det är lika viktigt att stretcha och massera fötterna som resten av kroppen. Om du har en boll hemma (golfboll, bandyboll eller massageboll) kan du massera under foten genom att rulla bollen under foten. Du kan även lägga ut en handduk på golvet och sätta fötterna på den. Knyckla sen ihop handduken med hjälp av tårna. Om du står och går mycket så se till att ha ett par skor som är bra för dina fötter då kommer dina fötter att tacka dig!

Vad är en fibros?

4 november 2015

En fibros är en förtätning i fettväven och den bildas när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop och blir som en hård kaka. De kan ofta göra ont och kännas ömma vid beröring och de känns oftast kalla när man tar på dem. Hos oss kvinnor sitter fibroserna i nacken (tjurnacke), runt vrister och knän, ridbyxlår, gäddhänget på överarmen, solarplexus, och vid gamla skador och ärr. På bilden syns en fibros på mitt eget ben på insidan av knät. En fibros går att lösa upp med lymfmassage.

Lymfmassagens syfte

16 september 2015

Lymfmassage har till syfte att stimulera lymfsystemet att öka transporten av överskottsvätska och slaggprodukter från vävnaden tillbaka till blodbanan för att renas och transporteras ut ur kroppen via urinen. Det är en behandling som passar alla, men speciellt personer med någon svullnad, smärta domningar eller trötthetssymptom. Lymfmassage brukar även kallas för bantningsmassage eftersom vi masserar bort fett och vätska. Du kommer att känna dig lätt i kroppen efter massagen och det är en väldigt lugn och avslappnande behandling. För dig som har problem med lymfsystemet är rekommendationen tre behandlingar med en veckas mellanrum för att sen underhålla med en behandling en gång i månaden. Att ha ett fungerande lymfsystem ger en viktbalans och du slipper att vikten pendlar flera kilo från den ena dagen till den andra. Du känner dig dessutom mindre svullen i kroppen. Så här säger två av mina kunder som båda har svåra diagnoser från sjukvården.

"Kan bara säga att jag har varit på världens bästa behandling (lymfmassage) och jag lovar att den inte gör ont och att den hjälper!! Har fått remiss till sjukgymnast för utprovning av kompressionsplagg men har avbokat den tiden för jag tror inte ett dugg på att det hjälper med bara det.Tror mer på Annica och hennes behandlingar! Ser fram emot nästa besök."

"Tack och god morgon. Precis så känns det - lätt - jag kunde snurra mina fötter mycket enklare i morgon-yogan, vristerna är lättare och mjukare än vanligt. Härligt! Jag kände redan igår att mycket var lättare i kroppen, mycket skillnad på bara en behandling så jag ser fram emot nästa. Nu ser jag fram emot nästa gång, det ska bli skönt. Hade jag råd skulle jag ha gått flera dagar i rad, så skönt var det."

Lymfsystemet är en viktig del av kroppens cirkulationssystem tillsammans med hjärtat, det fungerar som en avfallstransport för att få bort slaggprodukter från våra vävnader och mjukdelar som hud, muskler och fettvävnad. Lymfsystemet fungerar parallellt med hjärtat och tar hand om alla slaggprodukter som ska ut ur kroppen via urinen.
Genom blodet förs näringen ut till kroppens delar via artärerna. Vatten och slaggprodukter måste transporteras bort där venerna för bort 80-90% och resten av vätskan 10-20% ska lymfsystemet ta bort. Lymfsystemet transporterar bland annat bort döda celler, proteiner, bakterier, mjölksyra och slaggprodukter. Det för också bort fett från tunntarmen som sedan sugs upp i lymfkärlen.
Under ett dygn bildas 2-4 liter lymfa och om systemet inte fungerar som det ska blir vätskan kvar i kroppen och ger värk samt svullnad. Lymfan är dessutom ett av kroppens centra för immunförsvaret. Svullnader i någon kroppsdel kan vara ett ödem. Det finns lymfödem, lipödem och venöst ödem, alla är kroniska och de går inte att bota men de kan behandlas.
Ett lymfödem kan många gånger bero på att vid operationer som bröst- och prostatacancer har lymfbanor och lymfnoder skadats eller tagits bort under operationen. Lymfödem kan även uppstå vid skador som fall och hårda slag.

Lymfsystemets viktigaste uppgifter:
Bekämpa infektioner.
Forsla bort döda eller främmande celler, som t ex tumörceller, proteiner, mjölksyra, bakterier och andra slaggprodukter.
Transportera lymfan från vävnadsvätskan till blodet.
Transportera fett från tunntarmen till blodet, som sen sugs upp av lymfkärlen.


Ett dåligt lymfsystem kan resultera i:
Ökad volym (ödem) i vissa kroppsdelar.
Irritation av vävnaden och en inflammatorisk reaktion som kan uppstå och ge värk.
Svagt immunförsvar som gör dig mer mottaglig för sjukdomar.
Risk för Rosfeber, ett tillstånd som snabbt behöver behandlas med antibiotika.

Symptom vid ett trögt Lymfsystem:
Lymfödem: ett svullet område i en kroppsdel där lymfvätska samlas i vävnaden.
Primärt lymfödem (medfött): Kan visa sig före eller efter fyllda 35 år. En eller flera extremiteter kan påverkas. Oftast påverkas bara benen.
Sekundärt lymfödem: Förekommer som resultat av operationer, strålbehandling, trauma, brännskador och infektioner.
Lipödem: En kronisk sjukdom där svullnaderna är symetriska och är förenat med mycket smärta i vävnaderna. Symetriska svullnader på benen som slutar vid anklarna och ibland kan det påverka armarna men aldrig händerna. Ojämna hudförändringar som celluliter, ömma ben, gör ont vid lätt tryck, spontant blåmärke, påverkar bara kvinnor.
Fibroser: Förtätningar i fettvävnaden när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop. Sitter ofta i nacken (tjurnacke), runt vristerna, knän, lår, överarmar (gäddhäng), solarplexus, vid gamla skador och ärr.
Fibromyalgi.
Restless legs.
Muskel reumatism.
Celluliter.
Sömnsvårigheter.
Yrsel och huvudvärk, lätt att få huvudvärk.
Domningar i fingrar och armar.
Kramp, sendrag och pirr i benen.
Svullnad runt hälsenan, hälsporre.
Kramp och smärta runt revbenen.
Frusen.
Värk och svullnad i ben, rygg efter motion.
Svullnar i ben, armar, händer och fingrar.
Övervikt, svårt att minska i vikt.
Lätt att bli förkyld, influensasymtom med värk i kroppen.
Stress/oro i kroppen och svårt att slappna av.
Stelhet med värk och smärta i kroppen som kan flytta runt till olika ställen.Nu finns det massagebollar och rollers hemma. Massagebollar är bra att ha för att själv kunna behandla det ömma punkterna samt använda för att massera under fötterna. Rollers används för att massera större områden själv och är idealiskt för nacke, axelparti, rygg och riktad behandling av de nedre extremiteterna. Du kan även använda den som träningsredskap för kroppskontroll. Massagebollarna finns i 3 olika storlekar och priset är 39 kr, 45 kr och 49 kr. Rollern är 33 cm bred och 14 cm bred och kostar 349 kr.

Det är många som har problem med så kallad hälsporre eller som det egentligen heter plantar fasciit. Det är vanligare att man får det efter 40 och vanligare bland kvinnor. Det är ett problem som kan ge mycket besvär och smärta. Själva fascian som finns under foten har en konstant belastning när vi går och springer och vid för tung och ensidig belastning som vid löpning på hårt underlag, dåliga skor, för snabb upptrappning av träning, byte av skor eller byte av träningsunderlag kan fascian under foten bli överbelastad.

Smärtan sitter under, i framkant av hälen mot hålfoten och det gör oftast väldigt ont när man står och belastar hälen. Det kan ta lite tid att bli av med hälsporre ända upp till 1 år innan besvären försvinner. Att ta hjälp med massage och kinesiotejpning gör att du har bättre förutsättningar för att ge dig själv egenvård. Det finns lite saker man kan göra själv som t ex att stretcha vader, hålfoten och göra tåhävningar. 

Strain and counterstrain är en behandlingsform som är utvecklad av en osteopat i början på 1900-talet. I våra vanliga behandlingsmetoder försöker vi göra muskeln längre genom bl a stretch och massage. Med strain and counterstrain gör man tvärt emot för att hitta muskelns viloläge och bryta smärtimpulsen till hjärnan. Metoden passar bra till akuta besvär som ryggskott och nackspärr men passar också på långvariga problem. Den är lugn och avslappnande. Jag använder den som egen behandling eller i massageterpin för att komma djupare i massagen.

Fibromyalgi

18 september 2014

Fibromyalgi är ett tillstånd med många olika namn som t ex fibrosit, myfasciellt syndrom mm. Det är ett kroniskt smärtsyndrom i kroppens mjukdelsvävnader. Fibromyalgi är en långvarig ofta livslång sjukdom där smärtan ibland kan lindras i högre ålder. De flesta som drabbas är kvinnor i åldern 40-55 år men även yngre kvinnor och män kan drabbas.

Orsak till att man drabbas är bl a stress och statisk belastning. Tillståndet leder i sin tur till hypoxi (syrebrist till kroppens vävnader) som leder till kronisk smärta.

Symtom: Molande värk, svårt att utföra upprepande rörelser (muskeltrötthet), allmän trötthet, muskelknutor och triggerpunkter i musklerna. Oro och stress förvärrar symptomen även väderväxlingar. Yrsel och diffusa magsmärtor kan förekomma. Känsla av svullnad i fingrarna med domningar nattetid.

Behandlingar: det finns ingen specifik behandling men det finns mycket du kan göra för att lindra smärtan. Korrigera hållningsfel och göra avspänningsövningar. Du kan göra förbättringar på arbetsplatsen och omfördela arbetet hemma. Ergonomiska råd. Akupressur för att minska smärtan. Rätt anpassad massage har en lindrande effekt och en positiv inverkan. Det är viktigt att röra på sig men inte med för hög intensitet. Bad i varm bassäng och bastu.

Nu när den mörka årstiden gör sig påmind och solen inte står så högt på himlen är det viktigt att se till att du får i dig D-vitamin. Mellan oktober och april är solen så pass lågt ner att UVB strålarna inte når ner till oss i norden. I norden kan vi bara bilda D-vitamin av solljuset på sommaren. D- vitamin är det enda kända näringsämnet som vi kan tillgodogöra oss både från solen och från kosten. En mörkhyad person kan behöva vara i solen 5-10 ggr längre än en som har ljus hy.
D-vitamin förbättrar bl a transporten av kalcium och fosfor som båda är mycket viktiga för skelettet. De bidrar också till att upprätthålla ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag. För de som har höstdepression så är det bra att äta D-vitamin då det skyddar nervcellerna i hjärnan. 
Några tidiga bristsymptom är: smärtor i benen, brännande känsla i mun och hals, nervositet, diarré och insomningssvårigheter, höst depressioner och depression, skört skelett, skelettdeformationer, artrit, osteoporos, karies, muskelspasmer och muskelsvaghet.
På senare år har man kommit fram till att den rekommenderade dagsdosen har varit alldeles för låg. Nu ligger rekommendationen på ca 2000 ie per dag. 
För att få i sig det via kosten behöver du äta: 350 g fet fisk, eller 35 ägg, eller dricka 13 liter D-vitaminberikad mjölk per dag. Hos mig kan du köpa holistics D-vitamin med 2000 ie och det utvinns från fettet från fårull.

Huden är vårt största organ och dess yta är nästan 2 kvm. Allt som du smörjer på huden hamnar inne i kroppen och slutligen inne i cellen. Av den anledningen är det viktigt att välja bra massageoljor. Den jag använder innehåller enbart naturliga, ekologiska produkter utan onödiga tillsatser och konserveringsmedel. Märket jag använder heter C/O Gerd och det bästa är att den är tillverkad i Lappland!

Ta en minut och fundera lite på din andning. På 24 timmar så tar du ca 20 000 andetag. Under hela din livstid kommer du att andas in och ut ca 100 miljoner gånger. Vi klarar oss utan mat i 40 dagar, utan vatten i 8-10 dagar. MEN utan att andas så klarar vi oss bara i 4-5 min.
Vad händer i kroppen när vi har fel andningsteknik? Stress och andra orsaker gör att de allra flesta andas fel högt upp i bröstet i ett dött utrymme. Med fel andningsteknik får till slut hela kroppen syrebrist, även våra organ på insidan. Det som ska ut från kroppen blir kvar i lungorna......koldioxiden. Det är just den bl a som är en av anledningarna till att vi håller på att förstöra vår jord, då är ju frågan - hur mår vår kropp då när den blir kvar pga felaktig andningsteknik???

Har du andningsproblem? För dig som har astma eller astmaliknande besvär, stressad andning, hosta eller KOL så finns en metod som heter Lotorpsmetoden. Den bygger på klassisk massage med inriktning på andningsmuskulaturen. Metoden är väldigt effektiv och ger en bättre andning med mindre problem. Välkommen att boka en tid!

Sockerberoende

8 maj 2014

Har du som så många andra svårt att låta bli alla sötsaker? Med rätt verktyg och hjälp så går det att ändra ett sockerberoende till att vara något du kan avstå. Hör gärna av dig om du vill veta mer eller vill ha min hjälp. Som pricken över i så brukar en del kilon försvinna på vägen och du kommer att bli både piggare och gladare!