Yinyoga

Yinyoga är en blandning av yoga, kinesisk medicin och mindfulness. I den kinesiska medicinen finns Yin och Yang där Yin står för kyla, avslappning, mörker och varande. Yang är dess motsats som står för värme, fart, prestation, ljus och styrka. Det finns alltid yin i yang och tvärtom yang i yin. Inget varar för evigt utan allt är föränderligt. Yinyoga passar när som helst och hur som helst och passar för alla oavsett ålder och kroppsstorlek. Yinyogan har enkla och mjuka övningar som du stannar i en längre tid ca-3-5 minuter, du slappnar samtidigt av och vilar i nuet. 
I yinyogan fokuserar vi på kroppens yinpartier som är skelett, bindväv, leder, ligament och kroppens inre organ, framför allt är det den nedre delen av kroppen som står i centrum, från naveln och neråt. Övningarna är liggande eller sittande ställningar som ökar vår rörlighet och genomströmmning i våra stela höfter, musklerna i benen och gör ryggraden mer böjlig.
Sidan Yinyoga ger dig förslag på övningar du kan göra själv hemma. Personligen så tycker jag att det är bra att få in yinyogan i din vardag, där du gör en övning eller två när du tycker att det behövs som på lunchen, innan du ska gå och lägga dig, starta morgonen med yinyoga övning eller när som helst när det passar. Välj en övning och hitta avslappningen på din nivå med hjälp av att lägga under kuddar och filtar för att det ska bli bekvämt och att kroppen ska slappna av. I övningen fjärilen kan du t ex lägga kuddar under knäna för att hitta din nivå.

Den yinyoga utbildningen jag själv har gått är med Magdalena Mecweld och Magdalena har gjort en app du kan ladda ner till din telefon eller surfplatta för endast 75 kr. Appen innehåller alla övningar och även färdiga pass med olika tidslängd, kan det blir bättre!? Det är som att ha en egen yogainstruktör hemma i rummet. Länken till Magdalenas sida där du kan läsa mer om yinyoga är yin-yoga.se Läsa mer om appen och var du kan hämta/köpa den finns här yin-yoga.se/shop


Om du vill träna/utöva yinyoga så rekommenderar jag varmt Annica Pettersson som har Herthas Weda Som finns på malmgatan 2, telenr: 070-7880201. Annica har även andra yogaformer än yinyoga. Du hittar hennes facbooksida här: www.facebook.com/herthasweda där finns även kontaktuppgifter och schema för när de olika passen är.