Vad ser vi i en hårmineralanalys?

En hårmineralanalys ger många svar!

En hårmineralanalys är det bästa sättet att ta reda på hur kroppen mår och hur din hälsa är. Det man ser i ett vanligt blodprov är vad kroppen håller på att transportera ut till kroppens celler, det man ser i håret är vad cellerna har tagit upp ur blodet. Alltså kan man få olika resultat beroende på om man analyserar hår eller blod. Det man inte letar efter hittar man inte. Man kan ha en brist, men denna kamoufleras. Säkraste sättet att få svar på mineralbalans eller obalans i kroppen, är med hjälp av hårmineralanalys och du ser ungefär 8 veckor tillbaka i tiden. Det som finns eller inte finns i kroppen ser man i hårprovet.

Trace Elements är ett kliniskt laboratorium som har specialiserat sig på hårmineralanalys (HMA). Trace Elements startade med hårmineralanalyser 1984 och grundades samma år av Dr. David Watts. Han är internationellt mycket aktad inom näringsforskningen och anlitas flitigt som föreläsare. Dr. Watts har arbetat kliniskt med näring i mer än 30 år. Trace Elements är verksamma i mer än 46 länder och ca 4000 läkare och terapeuter använder labratoriet som har utfört ca 2 miljoner hårmineralanalyser på 40 år. De utvecklar världsunika kosttillskott för mineralbalansering och tungmetallsavgiftning som är anpassade för hårmineralanalyserna och för dig som person.

Många gånger kan det även vara så att man har ätit ett och samma tillskott länge som kan skapa obalanser under tid. Om du tar ett och samma kosttillskott under lång tid så kan det vara skadligt, t ex så kan ett intag av D-vitamin under lång tid skapa en obalans mellan kalcium och magnesium samt fosfor eftersom D-vitamin ökar upptaget av kalcium. En obalans mellan kalcium och magnesium gör att du känner dig stel i både muskler och leder. Osteoporos kan uppstå som resultat av att dessa tre mineraler inte är i balans i kroppen. Ett för högt kalcium intag kan ge både viktuppgång och depression. Nu förstår du säker att balans är en viktig faktor när det gäller att behålla hälsan. En riktad näringsterapi blir mer framgångsrik än om man gissar eller använder en bred allmängiltig näringsterapi.

Hårmineralanalys ger mycket information om en människas unika näringsbehov, information som är svår att få från de flesta andra tester. Från testresultaten kan vi sätta individer i olika metaboliska kategorier. Det ger både information om vad personen behöver och vad den inte behöver, vilket kan vara väl så viktigt.

Med en hårmineralanalys så kan du får svar på många symptom som:

 1. Hjärndimma, hjärntrött
 2. Håravfall
 3. Sötsug
 4. Eksem och klåda
 5. Hudbesvär
 6. Förstoppning, gaser, svullen mage
 7. Smärtor i kroppen, muskelinflammationer
 8. Trötthet
 9. Hormonbesvär
 10. Du blir ofta sjuk (lågt immunförsvar)
 11. Svårt att gå ned i vikt

Hur går en hårmineralanalys till?

I hela paketet för en hårmineralanalys så ingår:

 • Första besök på 30 min
 • Själva analysen
 • Återbesök efter ca 4 veckor där vi går igenom analysen

Vid första besöket som är 30 minuter så får du fylla i en FAB och det är ett formulär där du ska bedömma olika symptombeskrivningar. Vi fyller även i en hälsobeskrivning sen är det dax att klippa håret. Jag tar ca 1 msk hår från 5-7 olika ställen i bakhuvudet så det är inte något som syns när det är klart. Håret skickas till labratoriet i USA där analysen görs och det tar ca 3 veckor innan vi får svar.
När du kommer på återbesöket så går vi under 1 timme igenom analysen och vilka obalanser som ev. finns i din analys. Du får rekommendationer på kost som är bra för just dig och vilka kosttillskott just du behöver för att rätta till problemen du har.

En balansering tar ca 3 månader och sen är det bra att göra om analysen efter 4-6 månader för att se vad som har hänt under tiden.