Vad händer i kroppen när vi stressar?

Stress är något som alla upplever och det är en del av livet. Förr i tiden upplevde vi stress när vi skulle anfalla något djur eller när vi själva blev anfallna. Skillnaden mellan förr och nu är att nu har vi stresspåslag på kroppen mest hela tiden med måsten och saker som behöver göras. I dåtiden så fick vi utlopp för stressen när anfallet var slut men numera tar inte anfallet slut utan det fortsätter mest hela dygnet.
Stress minskar kroppsvätskorna och omfördelar blodet, vilket skapar problem för mage, tarm och slemhinnor. Vid lugn och ro finns blodet i könsorganen och i mag-och tarmsystemet. Vid oro så samlas blodet i musklerna vilket ger ökad muskelspänning som i sin tur ökar de inflammatoriska processerna.
Stressen påverkar våra hormoner som i sin tur påverkar hjärnan. Ämnesomsättningen går ner vilket göra att vi har lättare att gå upp i vikt. Energinivån går ner och ev. depression och ångest ökar.
Vårt nervsystem och hormonsystemet har ett nära samarbete med varandra vilket gör att när du stressar så kommer kroppen att ropa på stresshormonet arenalin som gör oss redo för att fly eller kämpa. Vi utsöndrar även noradrenalin och kortisol. Kortisol är ett viktigt hormon som vid obalans kan ställa till med många problem. När vi har dessa hormoner i blodet så kommer nervsystemet att vara på hög spänning samtidigt som pulsen och blodtrycket går upp och har vi den här spänningen i kroppen i många år så kommer ditt nervsystem till slut att ge dig smärta utan anledning och ditt blodtryck kommer att bli högt konstant.
När allt blod vid stress är ute i musklerna så kommer det att bli sämre med blod till mage och tarm, när blodet inte finns närvarande där så blir näringsupptaget sämre. Så ni märker att det är inte ett bra tillstånd att vara i en längre tid. Stress påverkar många fysiska processer och kan verkligen ställa till det för oss. Finns många fler saker stress gör men de här är de viktigaste och en sak till det är blodsockerhöjande! Även om du äter en perfekt kost kan du skapa högt blodsocker genom din oro. Att ha mycket att göra är inte riktigt samma sak som att stressa. Stress är en oro för att inte hinna med, inte duga eller vara bra nog, att inte få vara med och många andra att "inte vara". Det är därför det är så viktigt att hitta din oas där du kan ladda dina batterier och få balans i tillvaron, ge dig egen tid. Det behöver inte vara så långa stunder men stanna upp ibland och reflektera över tillvaron, hur det ser och hur du känner dig.