Vad gör en massageterapeut?

Hur jobbar en massageterapeut?

Utbildningarna till massageterapeut är lite olika men med den utbildningen jag har gått på Berqvist skola i Linköping så läser du rörelseapparatens anatomi, fysiologi, grundmedicin, sjukdomslära. Manuell medicin som innehåller Klassisk svensk massage, terapeutisk massage, stretching, test och undersökning, patientbemötande och etik samt hjärt- och lungräddning. Du genomgår även ett certifieringsprov för att en terapeut ska bli "Av branschrådet svensk massage certifierad massör". Det betyder att en massageterapeut har lite mer utbildning än en massör och kan jobba direkt med behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten. Man kan säga att en massageterapeut jobbar ungefär som en sjukgymnast men vi jobbar inte med leder som sjukgymnasten utan med mjukdelar som bindväv och muskler. Utöver den utbildningen så har jag även läst idrottsmedicin och idrottsfysiologi. 
Alla dessa områden är intressanta och för mig gäller det att vara lite detektiv och se hur människor rör sig och vad säger personens kroppshållning. Jag börjar redan titta hur min kund rör sig när vi går in i behandlingsrummet och redan där kan jag bilda mig en uppfattning om vad som är denna persons problem. Utfrån vad den som söker berättar och vad jag får fram i testerna så behandlar jag utifrån det och det brukar oftast inte sitta där smärtan sitter. Behandlingen görs med terapeutisk massage, terapeutisk stretch och de olika verktyg som jag tycker passar för denna person (Medicinsk laser, koppning, Magicpot). Behandlingarna anpassas alltid för den personen som är här!