Känner du dig ofta trött, sliten och i otakt med livet? Det är det många som gör och det är många som utan att veta det har binjuretrötthet som i sin tur påverkar din sköldkörtel. Vårt stressade samhälle och livet vi lever är helt förödande för oss. Det påverkar kroppen på ett väldigt negativt sett. Vi styrs av hormoner i kroppen och när de hormonerna kommer i obalans så kan det ge stora effekter och göra så att du mår dåligt.
Våra binjurar är som små hattar som sitter ovanpå njurarna och det är binjurarna som sköter underhållet i kroppen och de behöver mycket c-vitamin, b-vitamin och magnesium för att fungera. Binjurarna producerar adrenalin och noradrenalin vilket är de två hormon som styr hjärnans aktivitet och som gör dig redo för att slåss eller springa för livet. Binjurarna producerar (i binjurebarken) även det livsviktiga kortisolet som hela tiden finns i blodet där nivåerna skiftar under dagen. Högst är det på morgonen och som lägst på natten när vi sover. Kortisol har många viktiga effekter som, att det påverkar nervsystemet, vår sinnestämning, tankar, vår möjlighet att fokusera, det höjer blodsockernivån, vårt blodtryck och hjälper till att skapa regelbundna hjärtslag. Kortisol är kroppens viktigaste antiinflammatoriska ämne och ser till att inflammationer inte går över styr. Så du förstår att när binjurarna blir utmattade på grund av för mycket stress så de inte orkar tillverka den mängd kortisol som behövs då blir det förödande för kroppen!
Symptom och tecken på binjuretrötthet:
- Svårt att komma upp på morgonen.
- Ständig trötthet som inte blir bättre av att sova.
- Sugen på salt och söt mat.
- Slöhet, brist på energi.
- Ökad ansträngning för att göra saker.
- Minskad sexlust.
- Minskad förmåga att hantera stress.
- Minskad tolerans, du blir lättare irriterad på andra.
- Det behövs längre tid för att återhämta sig från sjukdom, skada eller trauma.
- Du blir yr (svimfärdig) när du reser dig upp snabbt.
- Lättare depression, känsla av meningslöshet.
- Ökad PMS, uppsvullen, trött, sur och irriterad, kramper, sugen på choklad och sött.
- Mindre fokuserade tankar, mer dimmiga. Du tappar lätt tråden och har svårt att fatta beslut även om små saker.
- Försämrat minne, mer frånvarande.
Sköldkörteln tillverkar hormoner som går till kroppens alla celler, det är sköldkörteln som är gasen i kroppen och ser till att du får energi. Sköldkörtelns hormon heter TSH och den tillverkar T4 som är ett lagringshormon som sen ska konverteras till T3, för att cellen ska ta upp T3 så behövs kortisol som tillverkas i binjurarna och selen. Det är just mängden T3 som avgör om du får energi eller om du är trött och bristen på T3 är det som ger symptom som trötthet och depression.
Sköldkörteln påverkar hela din kropp och påverkar även den psykiska hälsan, den påverkar cellernas omsättning, reglerar kroppens värmeproduktion, matsmältning, näringsupptag, muskel- och nervaktivitet, syreupptagningsförmåga och den reproduktiva förmågan.
Symptom på underfuktion – hypothyreos:
- Trötthet
- Depression
- Koncentrationssvårigheter
- Frusenhet
- Huvudvärk, migrän
- Yrsel
- Muskelvärk och kramper
- Sömnproblem
- Förstoppning och magsmärtor
- Ledvärk (artrit)
- Långsamma reflexer
- Svullnad
- Låg kroppstemperatur
- Fibromyalgi
- Omotiverad
- Försämrat minne
- Östrogendominans
- Stickningar och domningar i händer och fötter
- Högt kolesterol och homocystein
- Nedsatt fertilitet
- Menstruationsstörningar och värk
- Glåmigt ansiktsuttryck
- Torrt hår och sköra naglar
- Håravfall
- Försvagad puls
- Heshet
- Nedsatt aptit
- Myxödem (svullnader)
- Torr hud (utslag, acne)
- Oförklarlig viktförändring
- Hjärtklappning
- Andnöd
Så om vi sammanfattar det hela lite så påverkar sköldkörteln och binjurarna varandra. Sköldkörteln är gasen som styr din energinivå i kroppen, inklusive binjurarna. Om sköldkörteln inte arbetar normalt så fungerar inget normalt i kroppen, inklusive binjurarna. För att kompenserar för låga sköldkörtelhormoner så arbetar binjurarna ännu hårdare, vilket tröttar ut dem ännu mer och om även stressfaktorn är hög så blir det inte bra! Det är tre saker som hänger nära ihop med varandra och det är sköldkörtel, binjurar och progesteron.
Om du tror att du har problem med binjuretrötthet eller underfunktion på sköldkörteln så går det att göra något åt utan att äta läkemedel som levaxin. Levaxin har för övrigt inte någon påverkan på konverteringsproblem till T3. Funktionsmedicinen har andra resultatvärden att jämföra provsvar med än vad sjukvården har. Dessa resultatvärden är satta utifrån vilka värden som människor känner att de mår som bäst och när de mår dåligt.
Vill du veta hur din kropp mår på insidan så rekommenderar jag varmt att göra en hårmineralanalys. Där får du även veta hur dina binjurar och din sköldkörtel mår. En hårmineralanalys går att göra på distans.