Stödstrumpor, BH-band och resårer

Det finns många saker med resårer och band som kan ställa till det för vårt lymfsystem. Om vi börjar uppifrån så bär de flesta av oss en BH om dagarna och själva BH-bandet över ryggen kan göra att lymfvätskan har svårt att ta sig fram, vilket kan göra att du får ont mellan skuldrorna. Ofta är vi spända i musklerna runt skulder partiet så det blir extra jobbigt om du även har ett hårt BH-band. Stålbågar på en BH är inte heller bra eftersom det påverkar vår andning som är det som sätter igång vårt lymfflöde, att andas med djupa andetag och diafragman blir lite svårare när du har stålbågar. Det bästa är att hitta en BH som går ner lite längre mot magen ungefär som en sportbh.
Längre ner har vi trosor och för hård resår just i ljumskarna ställer till det för lymfsystemet. I ljumskarna är det stora lymfstationer där lymfan samlas för att sen transporteras vidare till nyckelbensgropen. En lös resår, trosor utan sömmar hjälper till så att det inte blir stopp. Symptomen kan bli att benen svullnar för att lymfvätska blir kvar och inte kan transporteras vidare.
Jag vet att det finns många som använder stödstrumpor som går till knäna. Just i knävecket finns det en stor lymfstation och att använda stödknästrumpor kan göra att lymfvätskan istället samlas där och inte orkar vidare. Resultat blir att du får svullnad och ont i dina knän istället. Det bästa att använda är strumpbyxor eller stay-ups så att du hjälper vätskan i hela benet. Själv har jag ett par stay-ups som jag brukar använda när jag cyklat mycket och känner att benen känns trötta och tunga. Mina stay-ups sitter lagom hårt och det ska kännas bekvämt, inte så pass hårt att det stasar. Resåren är lagom och sitter inte för hårt så vätskan kan ta sig fram och genom ljumsken.
Om du tänker att du har ett trögt system med lätt att svullna om fötter, ben och händer och sen lägger till alla dessa band och resårer som sitter för hårt så förstår du att lymfsystemet har ett tufft jobb ibland. Det är bra att tänka på det lite extra eftersom det faktiskt är sopgubben som håller rent i vår kropp och ser till att vi håller oss friska!