Saltsyrabrist?

Varför får man brist på saltsyra (magsyra)?

Att producera saltsyra kräver energi och tillgång till olika näringsämnen. Produktionen av magsyra blir nedsatt vid kronisk sjukdom, långsam ämnesomsättning, nedsatt funktion på binjurar och sköldkörtel, hög ålder och vid näringsbrister. Andra orsaker kan vara födoämnesallergier, infektioner, vävnadsskada i magsäcken. Magsyran är viktig för vår matsmältning och för balansen i tarmfloran, för att skydda oss mot infektioner och för att vi inte ska reagera allergiskt mot den mat vi äter. Hur vet du att du har tillräckligt med magsyra? Här följer några symptom du får om du inte har tillräckligt:

  • Längtar efter surt
  • Illamående när du äter
  • Förlängd mättnadskänsla
  • Känner dig uppblåst efter måltid
  • Osmält mat i avföringen
  • Halsbränna, sura uppstötningar
  • Problem att bryta ner protein
    Här är ett enkelt test för att se om du har saltsyrabrist:
    Blanda 1/4 dels tsk bikarbonat i vatten. Drick på fastande mage 3 mornar. Ta tiden innan du rapar. Tar det mer än 3 minuter så har du saltsyrabrist. Mindre än 2-3 minuter så har du inte brist.