Spända käkar?

En vanlig orsak till smärta i käkarna är att man pressar ihop tänderna

En vanlig orsak till smärta i käkar är att man pressar ihop tänderna både i sömnen och i vaket tillstånd. När det sker i sömnen kan det vara svårare att aktivt bryta vanan och ofta leder det till en bettskena för att skydda tänderna från slitage. Det är dock långt ifrån alltid det ger effekt på smärta och spänningar och evidensen för annan effekt av bettskena än att just skydda tänderna är skrala. Karin Dernulf menar att det kan vara en möjlighet att jobba med avspänningsövningar för att minska bruxism.

En orsak till smärta i käkleden kan vara din hållningen. Om du sitter med huvudet lite framskjutet (gamnacke) så påverkar det de övre nacklederna som i sin tur ger signaler till käken att gapa. Det kommer att göra att du aktivt spänner muskulaturen i käken för att hålla din mun stängd och det kommer att ge spänningar i käkmusklerna uppe i tinningarna.

Symptom på spända käkar

● Spänningshuvudvärk (särskilt när du vaknar).
● Tinnitus/öronsus.
● Klickljud och knäppningar i öronen.
● Smärta i ansiktet.
● Klickande käkleder.
● Spända och ömma kinder, tunga och hals.
● Tandgnisslande, ömma tänder.
● Sensoriska förnimmelser i huden runt ansikte och hals.
● Klumpkänsla i halsen.
● Spänningar och smärta i nacke och skuldror.
● Illamående, yrsel.
● Andningsbesvär.
● Problem med synen.
● Störd nattsömn.

Vad kan du göra själv?

Du kan göra egenmassage för dina käkar och lite övningar för att släppa lite på spänningar. Det finns en käkledsbehandling att boka hos mig om du har stora probelm.

Dessa övningar här nedanför ta ca 5-10 min att göra sammanlagt. När du gör övningarna är det viktigt att du fokuserar på att ”släppa” käkarna.

  1. Massera runt käkarna med fingrarna, precis framför örsnibbarna. Tryck och massera i raka drag eller små cirklar, gärna ner till hakan och underkäken. Gäspa också så högt du kan och vagga underkäken med fingrarna löst från sida till sida medan du slappnar av helt i den.
  2. Ta tag i båda öronen och dra försiktigt bort dem från varandra. Dra åt olika håll och byt grepp om öronen då och då. Tänk dig att du har ett elastiskt band mellan öronen och genom huvudet.
  3. Låt händerna vandra upp i håret och stryk med fingrarna genom hårbotten. Ta även tag i hårstråna på olika ställen och dra i håret, så att det känns som om hårbotten nästan lyfter.
  4. Nu ska du jobba med tungan som du växelvis trycker ut först i ena och sedan i andra kinden, som om du skulle sträcka ut kinden med tungan. Sedan kör du runt med tungan på insidan av läpparna, som om du borstade tänderna med den. Först åt det ena hållet, sedan åt det andra hållet.