Håret ger svar!

Förbättra din hälsa och gör en hårmineralanalys

En hårmineralanalys (HMA) är ett utmärkt redskap för att ta reda på hur din kropp mår på insidan och om det finns tungmetaller i kroppen som stör dina skyddsmineraler som gör att du får näringsbrister trots att du äter bra. Det är viktigt att äta nyttig mat för din hälsas skull men det är minst lika viktigt att kunna ta upp näringen i maten som du äter. Hur effektivt ditt näringsupptag är ser vi i en hårmineralanalys. Du kan själv påverka din ämnesomsättning och det i sin tur påverkar din framtida hälsa. För alla som vill arbeta förebyggande med sin hälsa så är hårmineralanalys ett utmärkt redskap.
Vitaminer och mineraler har ett samarbete med varandra och är beroende av varandra. Det innebär att genom att analysera mineralstatusen så får vi även fram viktig information om din vitaminstatus.

Om du har bestämt dig och vill göra en hårmineralananlys kommer vi vid det första besöket gå igenom din sjukdomshisoria, hur du äter, motionerar och hur ditt liv fungerar som det är idag. Du får fylla i en FAB (frågeformulär för avgiftning) där du svarar på frågor om din hälsa och hur allvarliga och/eller regelbundna dina problem är.

Jag klipper 150 mg av ditt hår på ett par ställen i nacken, hårprovet sänds till Trace elements i Texas där det analyseras. Det svenska provsvaret sätts ihop av Nutri-Tech och efter 3-4 veckor har vi en analys som du och jag tillsammans går igenom.

Det vi kan se i analysen är:

 • Hur din ämnesomsättning är, din metaboliska typ
 • balansen mellan dina olika mineraler
 • hur din sköldkörtels aktivitet är
 • statusen på dina binjurar och vilken stressnivå du har
 • om du har belastning av tungmetaller
 • om du har problem att smälta kolhydrater och att hålla blodsockret.
 • om det finns obalans mellan östrogen och progesteron
 • om din levern är belastad.

 Vem bör göra en analys?

 • Om du mår dåligt utan att hitta orsaken.
 • Alla som har problem med matsmältningen, allergier , eksem och akne.
 • Hormonobalanser t ex pms eller om du har ont vid mens.
 • Svårigheter att bli gravid
 • Muskel och ledproblem, överrörliga ligament, muskelkramper, domningar.
 • Sömnbesvär, orolighet, nedstämdhet.
 • Allmän trötthet, utbrändhet, binjurestress, underaktiv sköldkörtel.
 • Om du har låg energi.

Hårmineralanalys (HMA) är en metod, som är utvecklad av dr D Watts och den finns i 25 länder och det finns forskning och studier sedan 30 år.

Mineralkoncentrationerna som återfinns i håret representerar intag eller exponering som pågått under en längre tid. Det unika med HMA är att den tittar på förhållandet mellan viktiga mineralpar som måste befinna sig i jämnvikt mot varandra för att kroppen ska kunna vara i balans. Om ett av mineralerna i ett sådant mineralpar är dominant
t ex kalcium/magnesium så kan kroppen inte utnyttja den andra mineralen. Du kan alltså ha brist på ett mineral även fast du äter tillskott av den eftersom dess antagonist förhindrar upptaget.

I analysen ingår medicinska förklaringar till diagrammen och en tendensrapport av hälsostatusen.Du får kostrådgivning enligt din ämnesomsättningstyp och råd samt listor på vad du bör äta mer av och vad du bör undvika.

En av de viktigaste delarna under uppbalanseringsprocessen efter en analys är de skräddarsydda kosttillskott som rekommenderas för dig. De högkvalitativa kosttillskotten kommer från det svenska företaget Alpha Plus som grundades redan i början av 1980-talet. Kosttillskottsprogramet med vitaminer, mineraler, matsmältningsenzymer och örter är  perfekt sammansatt för att du så snabbt och effektivt ska komma i balans igen. Programmet är tänkt att följas i 2-3 månader och därefter en uppföljning för att se hur det hela har gått.

Analys av hår, blod eller urin?

Vad är skillnaden mellan dessa? Hårets mineralhalter speglar den metaboliska aktiviteten i kroppens celler och organ. Håret ger dig svar som gäller under en längre tidsperiod till skillnad från blod och urin som mer ger en ögonblicksbild.