Klassisk massage – massageterapi

Massage är en behandling av kroppens mjukdelar med syfte att påverka både kroppsliga och emotionella faktorer. Klassisk massage är en svensk behandlingsform som är känd och väletablerad världen över. Den klassiska massagen är handfast och djupgående och fungerar både läkande, förebyggande och lugnande. Massage används vid t.ex. muskelspänningar, träningsvärk, svullnader orsakade av dålig lymfcirkulation, muskelknutor och som allmänt avslappnande.
Massageterapi är en vidareutveckling av den klassiska massagen till en behandlingsform för människor som har något problem i rörelseapparaten, som t ex problem i knä, höft eller axel. 

Lotorpsmetoden/andningsterapi

Har du andningsproblem? För dig som har astma eller astmaliknande besvär, stressad andning, hosta eller KOL så finns en metod som heter Lotorpsmetoden. Den bygger på klassisk massage med inriktning på andningsmuskulaturen. De som har andningsproblem har en hög spänd bröstkorg som gör det svårt att andas ut. Massage med lotorpsmetoden ger en mer avslappnad lägre bröstkorg som ger en djupare andning. Metoden är väldigt effektiv och ger en bättre andning med mindre problem. Du får även hemövningar för att lära dig andas på rätt sätt.
Syptom på andningsrelaterade besvär: 

  • Tungt att andas, svårt att få luft
  • Svårt att ta djupa andetag, behov av att ta djupa andetag
  • Det är som ett lock i strupen, hosta, heshet
  • Ökad mängd slem och nästappa

Vanligtvis så räcker det med 3-4 behandlingar med ca 3 veckors mellanrum, beroende på hur allvarligt problemet är.
Lotorpsmetoden är varumärkesskyddad  och får bara användas av godkända terapeuter. Vill du läsa mer kan du besöka Janne Karlssons hemsida lotorpsmetoden.se Det är Janne som är upphovsmannen till metoden.

Om du vill läsa mer om studierna som gjorts ihop med Sahlgrenska i göteborg så finns en studie som nyligen är sammanställd klicka på länken här nedanför så kommer du dit:
http://www.lotorpsmetoden.se/Forskning.php

Akupressur (TKM)

Kallas akupunktur utan nålar och är en österländsk behandlingsmetod som använts i många tusen år. I behandlingen använder man, till skillnad från akupunkturen, fingrar istället för nålar. Akupressören utför ett lugnt tryck på kroppens akupunkter. Trycket på punkterna påverkar kroppens energi och en läkning påbörjas. Akupressur har visat sig vara en mycket bra och effektiv behandlingsmetod för stressrelaterade problem, fibromyalgi, kronisk värk och kroniska problem där vår västerländska medicin inte kan ställa en diagnos. Akupressur och TKM ser till hela människan både kroppen och själen. Akupressur är en lugn behandlingsform som är väldigt avslappnande.

Strain and counterstrain

Strain and counterstrain är en behandlingsform som är utvecklad av en osteopat i början på 1900-talet. I våra vanliga behandlingsmetoder försöker vi göra muskeln längre genom bl a stretch och massage. Med strain and counterstrain gör man tvärt emot för att hitta muskelns viloläge och bryta smärtimpulsen till hjärnan. Metoden passar bra till akuta besvär som ryggskott och nackspärr men passar också på långvariga problem. Den är lugn och avslappnande. Jag använder den som egen behandling eller i massageterpin för att komma djupare i massagen.

Kinesiology Taping

Kinesiology Taping utvecklades av en kiropraktor i Japan vid namn Kenzo Kase. Det är ett enkelt sätt att behandla för att otimera kroppens funktion under återhämting men används mest för att lindra smärta och optimera rörelsefunktionen. Den reducerar även ödem och inflammation. Tejpen skickar en ny information till hjärnan via receptorerna i huden och med hjälp av den nya informationen ändras signalen och kroppen tolkar den på ett annat sätt. Den kan användas som en egen behandling men jag använder den oftast i samband med massage för att få ett bättre resultat.